Параграф22 Weekly

§22 Новини

Цветанов ме молеше за чадър над босове

Ромски мафиоти помагали на ГЕРБ в изборите

В отговор на твърденията на Цветан Цветанов, че Делян Пеевски стои зад назначението на главния прокурор и неговия заместник и че често се е срещал с тях, депутатът от ДПС направи стряскащи разкрития за отношенията си с бившия вътрешен министър. За целта медийният магнат, чиито изяви в медиите са редки, за пореден път избра сайта "Пик".


По думите на Пеевски по време на мандата си Цветанов често го молил за срещи. Срещали се "в неговия кабинет, а и извън него, на всякакви места"."Молбата му, ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове",с които Цветанов и Станимир Флоров били близки.


Пеевски уточнява, че става дума за хора като Киро Японеца и за Йоско от Сливен, "който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании". Имаше и други имена, подхвърля Пеевски и заявява: "Сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие". По повод на срещите му с Цацаров, Пеевски разказва за една такава в кабинета на Цветанов в началото на 2013 г.


"Наистина аз бях там, в кабинета на г-н Цветанов във вътрешното министерство, по негова покана. В този кабинет съм бил многократно през годините. И както си разговаряхме, звънна секретарката му, за да съобщи, че е дошъл главният прокурор. Аз предложих да тръгна, но г-н Цветанов настоя да остана. После съм щял да тръгна. Главният прокурор влезе в кабинета и г-н Цветанов ребром започна разговора с него в мое присъствие, без никакви притеснения."


Цветанов поискал две неща, продължава разказа си Пеевски.


"Поиска ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за заместник-главен прокурор. И по-скоро поиска от г-н Цацаров гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине. Каза, че тя му била много близка и много държал да заеме поста. Цацаров трябвало да осигури подкрепата във ВСС..."


Второто нещо, което Цветанов поискал от Цацаров, било "в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за зам.-главен прокурор". Познавали се отдавна, но имал лични причини да не го харесва.


Според Пеевски на главния прокурор никак не му станало приятно, но Цветанов продължил с нова молба: Цацаров да прикрие разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова (съдия по делото "Октопод" - бел.ред.). Цветанов много държал на тази съдийка, тя непременно трябвало да остане съдийка по Октопода, спомня си Пеевски.


"Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка. На това главният прокурор отсече, че няма как да приеме. Отсече го остро и Цветанов видимо се изнерви. В този момент им казах "довиждане", защото срещата ставаше откровено непрятна."


Делян Пеевски коментира и тиражираната в някои медии информации, че е подслушван и че Цветанов имал план за неговото ликвидиране.


"Убеден съм, че ме е подслушвал, а на няколко пъти съм засичал нерегламентирано проследяване. Вижте, длъжен съм да споделя тези факти, за да е ясно на обществото какъв е този човек - Цветан Цветнов, какви замисли е имал и как и за какви цели е използвал поста си на вътрешен министър. Ползвал е властта си, за да осъществява натиск от името на държавата върху определени хора. Включително и върху мен", завършва разказа си Пеевски.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във