Параграф22 Daily

§22 Новини

Цветанов се отказа от депутатския си имунитет

Цветан Цветанов се отказа от депутатския си имунитет, съобщиха от ГЕРБ. Председателят на ПГ на ГЕРБ е внесъл заявление до председателя на Народното събрание, с което изразява съгласието си да му бъде снета защитата като народен представител.

Днес в 9,06 ч. Цветанов подаде три заявления по съответните исканията от страна на главния прокурор, постъпили в парламента вчера, добавят от пресцентъра на партията. Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите  не само на Цветанов, а и на Волен Сидеров ("Атака"), Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП и на Илия Илиев от ДПС. Главният прокурор настоя за същото пред Европарламента заради Сергей Станишев, който сега е евродепутат.
Причината са водените наказателни производства срещу всички тях.

Срещу Цветанов се водят 3 дела за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи - за присвояване, за длъжностно престъпление и лично укривателство. Две от тях вече бяха спрени неотдавна заради имунитета му - това за присвояването на 50 000 лева, които били дадени като заплати на уволнения шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, а другото - за допуснато подслушване на граждани.

Третото дело - за отказано подслушване на същия Тодоров, по което на първа инстанция Цветанов беше осъден ефективно на 4 г. затвор, беше спряно вчера заради имунитета му. Самият Цветанов още в първия ден на новия парламент поиска депутатската му защита да бъде свалена, но тогава Сотир Цацаров отговори, че трябва да се спази процедурата.

И депутатите от БСП и ДПС, чийто имунитет също бе поискан, заявиха, че сами ще го дадат, но все още няма информация да са го направили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във