Параграф22 Daily

§22 Новини

Цветанов се срещна с посланици от Европа

Министър Цветан Цветанов се срещна с посланиците на страните-членки и кандидати за членство в ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР. Срещата е по инициатива на посланика на Кипър в България Н.Пр. Ставрос Амврозиу, чиято страна председателства Европейския съюз.Цветанов коментира основно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешните работи.


Според него България е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и това вече е признато на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през юни 2011 г. Сега продължаваме да надграждаме шенгенските стандарти, въпреки демотивиращото решение за отлагане на присъединителния процес.


Като пример вицепремиерът посочи въвеждането в експлоатация на първия етап от Интегрираната система за наблюдение на сухоземната българо-турска граница. Отсечката обхваща 58 км в граничната зона с най-голям миграционен натиск и гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение с най-модерни технически средства. Цветанов припомни, че на летище София започнаха да работят 4 електронни гишета, които осигуряват бързи и надеждни проверки на пътниците с биометрични паспорти.


В този контекст Цветанов заяви, че очаква скоро да бъде взето справедливо решение по въпроса с присъединяването на България и Румъния към Шенген. Вътрешният министър не пропусна да спомене доброто сътрудничество, което страната ни има с Гърция и Турция във връзка с процедурите по връщането на нелегално преминаващите чужди граждани.


В дискусия с посланиците вицепремиерът отговори на много въпроси, сред които разследването на терористичния акт на Летище bdquo;Сарафово и констатираните случаи на нарушения при последните местни избори.


По време на срещата германският посланикnbsp; Матиас Хьопфнер изрази огромно съжаление за оправдателната присъда по делото Сапард и припомни, че част от задържаните по този случай, съдени в страната му, отдавна излежават присъдите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във