Параграф22 Daily

§22 Новини

Д-р Майк Иидън: Три грешни предположения за коронавируса доведоха до масови локдауни и паника

Само 3 дни преди Великобритания да въведе новото затваряне на държавата бившият научнен ръковдител във Pfeizer предсказа, че това ще е следващата стъпка на правителството, но основателна ли е?

Смъртността не е 1%, а 0.2%; повече от 30% от хората вече са преболедували; а стадния имунитет е по-близо от предполаганото, твърди светилото във фармацевтиката. Националният оперативен щаб за борбата с коронавируса във Великобритания до този момент е направил три грешни предположения, които веднъж вече имаха, а сега продължават да имат катастрофален ефект върху живота на хората и икономиката. Това твърди в статия за dailymail.co.uk светилово във фармацевтиката д-р Майк Иидън, за когото Флагман.БГ писа в края на октомври.

В своя разбивка на неверните, според него твърдения, Иидън поставя на първо място грешното предположение, че по-голямата част от световното население е заплашена от новия вирус; на второ място, че едва 7% от популацията е била заразена до този момент; и на трето – че вирусът, причиняващ COVID-19 има смъртност от около 1% - между 10 и 100 пъти по-висока от обикновения грип. И ако в тези твърдения имаше поне нещо, базирано на факти, то предприетите мерки биха били напълно логични. Но за жалост – такова няма, пише д-р Иидън.

Първо. Докато SARS-CoV-2 вирусът, причиняващ COVID-19 е нов, то останалите коронавируси от семейството със сигурност не са. Припомняме SARS, MERS, както и най-малко четирите друг щама на коронавируси, които ежегодни причиняват обикновените сезонни настинки. В този смисъл голяма част от хората, които през живота си са били инфектирани от другите коронавируси вече имат изграден имунитет към този тип патогени, които са много близко свързани със SARS-CoV-2.

Редица научни групи в Европа и САЩ вече доказаха емпирично, че около 30% от популацията в света вече най-вероятно е имал изграден имунитет към новият вирус още преди той да се появи в световните медии.

Второ. Още в ранните месеци на пандемията от Националния оперативен щаб във Великобритания показаха модели за развитието на патогена със смъртност от около 1%. Реалният коефициент по този параметър е по-близко до 0.2%, което означава, че 1 на всеки 500 от инфектираните умира. Прилагайки тази информация към общият брой смъртни случаи във Великобритания (46 000), а защо не и за целия свят (1.2 млн.), това означава, че броят на реалните заразени е съответно 23 млн. и 600 млн. За Великобритания това е повече от 33% от населението, а за света – около 10%.

Статистиката на Щаба там е базирана на това, че има много малко хора с антитела. Но всъщност знаем, че не всеки заразен произвежда такива. Нещо повече – имунните системи на повечето здрави хора тотално пропускат сложната и изискваща много енергия процедура по изграждането на антитела, тъй като има други начини, по които тялото може да се справи с вирусите. Човешката имунна система е изключително сложна и има няколко линии на защита: Вроден имунитет – натуралните физически бариери на тялото, които предпазват от инфекция (конструкция на кожата и мазност, разлики в рефлекса за кашляне, сълзи и т.н.); реакцията на организма към инфекции; както и изграждането на не-специфични клетки (фагоцити), чиято цел е да таргетират специфичния вирус или бактерия нашественик.

В зависимост от научните екипи, провеждащи изследванията за смъртнстта от новия вирус, резултатите са различни. Така например според учени от Кеймбридж тя е 1.4; според колегите им от Имперския колеж в Лондон – 1.2%; според СЗО – 0.6%; според Харвардския университет – 0.5%; според Станфърд – 0.25%; а според изследване в Катар – 0.01%. “И така, ако приемем, че 33% от населението на Великобритания вече е преболедувало, а други 30% са имали изграден имунитет преди то дори да се появи в медиите; и ако приемем, че около 10% от населението на Великобритания така или иначе е под 10-годишна възраст, за която няма никаква опасност, това означава, че едва 27% от населението на страната е под опасност от заразяване – доста по-малко от приетите от Щаба 93%“, пише в публикацията си д-р Майк Иидън.

Той уточнява, че смъртността във Великобритания през 2020 г. се нарежда на осмо място за последните 27 години. Към днешна дата пък тя всъщност е нормална за това време на годината и общия брой на респираторни заболявания в страната остава същия като за късния октомври. „С други думи – не само, че вирусът е значително по-малко опасен от това, което бе представено в началото, но и 1/3 от населението дори не е изложено на риск. Всъщност с всеки изминал ден се доближаваме все повече до стадния имунитет. И тук е проблема – на базата на грешни данни в момента в цяла Европа се въвежадт нови мерки заради т.нар. „втора вълна“. Правителствата игнорират огромна колеция от уважавани научни мнения и трудове и вместо това разчитат на група боготворени хора, които обаче се оказват некомпетентни съветници. Аз лично няма вяра в Щаба. И вие не би следвало да имате. Моето лично мнение е, че в идните дни отново ще бъадт въведени строги мерки и не е изключено да се стигне до ново затваряне на държавата – решение, което ще има пагубен ефект не само над икономиката, но и над човешкото здраве“.

Това е цитат от д-р Иидън от 30 октомври 2020 г., когато е публикувана и статията в Daily Mail. На 1 ноември, вчера, официално бе обявено, че правителството на Великобритания влиза в поредното извънредно положение от 5 ноември, затваряйки цялата страна и обричайки икономиката и хората на поредни месеци страдание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във