Параграф22 Daily

§22 Новини

Да фокусираме правомощията на прокуратурата в наказателния процес, да не я товарим с нови правомощия

В България има дългогодишен консенсус за това, че трябва да фокусираме основните правомощия на прокуратурата в наказателния процес, а не да я товарим с нови правомощия. Така бившият протестър, а сега министър на правосъдието Христо Иванов коментира депутатската инициатива на ГЕРБ за промени в ГПК, с които на главния прокурор се дава възможност да разваля сделки.

„Аз мисля, че това не е достатъчно мотивирано и достатъчно обяснено”, каза той в студиото на „Тази сутрин” по bTV и допълни, че е хубаво, че депутатите имат свои идеи, но наистина радващото е, че самият Сотир Цацаров е излязъл с отрицателно становище по въпроса.

Министърът посочи, че сам не е разбрал как пълномощията за спиране или разваляне на сделки (били те в ръцете на главния прокурор, или в тези на финансовия министър) може да имат отношение към продажбата на БТК, след като тя е станала в друга държава: „Изглеждаше малко като кризисен пиар този сюжет. Това да имаме една прокуратура, която се занимава само с основната си функция, е изключително важна част от реформата”, подчерта Иванов.

Христо Иванов подчерта, че никъде не е влизал в коментар за „добри” и „лоши” магистрати, но Сотир Цацаров показал, че се вълнува от магистратските организации. Правосъдният министър подчерта, че има „нормални и работещи” отношения с обвинител №1.

Според него, няма голям проблем в това, че прокуратурата е напуснала работната група, която работи по съдебната реформа: „Главният прокурор е намерил начин да внесе своите идеи през депутатската инициатива на ГЕРБ”. Иванов каза още, че след като бъдат събрани различните проектозакони, ще започне обществено обсъждане.

Той призова казусът със Софийски градски съд да бъде доведен до край и припомни казаното от съдии пред ВСС за адвокати, които често идвали в кабинета на председателя Владимира Янева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във