Параграф22 Daily

§22 Новини

Да ликвидираме МВФ, поддържали слаби, нежизненоспособни и корумпирани правителства

Настанало е време да се сложи край на дейността на МВФ, както и на останалите инструменти на американската политика за икономическа експанзия – твърди американският политик Рон Пол в сайта Ron Paul Institute. МВФ, отбелязва той, използва парите на американските данъкоплатци, за да поддържат икономически слаби, „нежизненоспособни”, а често и корумпирани правителства. Това на свой ред изкривява пазара и не само не носи полза за самите американци, но и вреди на жителите от онези региони, на които МВФ оказва своята помощ.

Тъй като фондът получава голяма част от финансирането си от САЩ, съвсем логично е, че той адаптира своите действия към прокарване на външнополитическите цели на Вашингтон, пише политикът.

Рон Пол изтъква, че нито един отговорен финансов институт не би предоставил 17- или 40-милиарден кредит в доларов еквивалент на някого, който с труд се опитва да погаси съществуващия вече многомилиарден кредит. Обаче именно така е направил МВФ през февруари, отпускайки нов кредит на Украйна. От икономическа гледна точка тези пари няма да помогнат на Украйна да се измъкне от кризата, но от политическа ще осигурят прокарването на външнополитическата стратегия на САЩ.

Политикът е убеден, че МВФ не може да бъде реформиран за сметка на изменение на формите за разпределение на капитала, защото източниците за финансирането му са частни компании. Точно затова тази финансова структура трябва просто да бъде ликвидирана, както и всички останали международни институти, прокарващи американската политика на икономическа експанзия и управляващи световната икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във