Параграф22 Daily

§22 Новини

Да се намали максимално позволената височина на новите сгради в Бояна, Драгалевци и Симеоново

Да се намалят показателите за височина и интензивност на застрояването в кварталите около Витоша иска кметът на столичния район „Витоша” Теодор Петков (СДС). Той е инициирал подписка в сайта Peticiq.com за промяна на устройствените показатели в района на Бояна, Драгалевци и Симеоново. Целта на петицията е да се ограничат възможностите за строителството на високи кооперации и големи затворени комплекси.

Петков предлага по-ниска интензивност на застрояване, повече ограничения за височината (до 7 м в зоните за малкоетажно застрояване от категория Жм2), както и подземното застрояване да не превишава 50% от площта на терена. Предлага се още във „Витоша” многофамилните жилищни сгради без възможност за свързване с общите мрежи и съоръжения за заустване на мръсните води да са от не повече от три самостоятелни обекта (жилища).

„С оглед устройствените проблеми, презастрояването и недостига на социална инфраструктура (детски градини, училища, болници и др.) и на техническа инфраструктура (канализация, водопровод, улици и др.) на територията на район „Витоша“ се затвърждават изводите, че са необходими конкретни действия и мерки за изменение на действащите правила за устройството и застрояването на територията, които да отговарят на характеристиките на района и нуждите на гражданите. Моля да подкрепите конкретните предложения за изменение на параметрите на застрояване”, се казва в апела към гражданите, направен от район „Витоша”.

Петицията вече е подписана от над 130 граждани. Резултатите от нея ще бъдат връчени на главния архитект на София Здравко Здравков.

На гребена на недоволството срещу презастрояването "Младост" се опълчи на ГЕРБ и си избра Десислава Иванчева за районен кмет. Друг опозиционен кмет в София -
Мария Ачкова от ДСБ, която ръководи община "Средец", също често брани градската среда от мащабно строителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във