Параграф22 Daily

§22 Новини

Да се обсъди мястото на прокуратурата и следствието, настоява Христо Иванов

Има необходимост от разговор за мястото на прокуратурата, на следствието. Това намекна служебният правосъден министър Христо Иванов по време на днешния блиц контрол с народните представители. Редно е прокуратурата да е извън изпълнителната власт, за да е далеч от зависимости. Имаме да правим констатации за неефективност, наличие на политическо влияние от страна на прокуратурата. Свидетели сме на това 25  години, тези действия не са свързани с конкретни прокурори или политици, обяви Иванов.

Той заяви, че оставя на следващото правителство да реши какво да прави със стратегията, която се предлага от служебния кабинет, но в нея „има стъпки за разговор за ново изграждане на прокуратурата в рамките на съдебната власт, за да се изпълни със съдържание обещанието за независимост на прокурора". Справянето с престъпността и различните етажи, на които тя се шири, изисква един комплексен отговор, смята министърът.

Липсват ни ефективни разследващи институции, положението в МВР е сериозно по този въпрос, призна още Иванов. За него е редно да почне разговор за разследването в МВР, за следствието, но с уговорката, че въпросът не трябва да се решава на парче.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във