Параграф22 Daily

§22 Новини

Да заплашваш със затвор деца, раждащи деца, е малоумно, недоумява адвокат

Да заплашваш деца със затвор не е превенция. Тази позиция защити в ефира на Нова телевизия адвокат Николай Хаджигенов. Позицията му е във връзка с едно актуално лекарско предложение – бременността под 16 години да е инкриминирана, а наказателна отговорност да носят не само бащите, но и майките. Тази идея дойде от русенски лекар след поредния случай в практиката му от типа „деца раждат деца“.

Тази идея е малоумна, убеден е юристът. В своята аргументация той изрази недоумение как някой намира за нередно малки момичета да раждат, но за редно да са в затвора.

Обичайно онези, които раждат деца, живеят в уязвима среда. Решението на такива ситуации не е социално, а трябва да е образователно. Става много по-бавно, но там е правилното решение, смята Хаджигенов. За него предложението за носене на наказателна отговорност и от майката е популистка мярка, насочена към определена социална група.

Детелина Котевска от Агенцията за социално подпомагане пък обяви, че близо 3 300 майки под 16 години получават помощи за новородени деца. Напоследък и малолетни деца раждат повече, призна Котевска. Тя обаче е убедена, че сама социалната служба няма как да се пребори с този модел. Трябва ни подкрепа от образованието на децата, смята експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във