Параграф22 Weekly

§22 Новини

ДАБ ще усвои почти изцяло парите, предоставени й от ЕС

Ще усвоим почти на 100% парите, които са ни  предоставени от Европейската комисия(ЕК), от Върховния комисарят побежанците на ООН, от правителството на Чехия и Холандия, както и от други донори, заяви Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците пред БНР.


"До края на април 2014 г., в трите нови центъра - в Харманли, във "Враждебна" и във "Военна рампа" ще усвоим напълно дадените ни средства и всеки който желае, ще може да се убеди в какви условия живеят емигрантите", допълни Чирпанлиев.


По повод предстоящия доклад на правозащитната организация Human Rights Watch, която ще обвини България, че използва насилие срещу имигрантите за да ги връща обратно в Турция, Николай Чирпанлиев категорично заяви: "Миналата пролет, при топенето на снеговете, бяха открити скелети на хора, опитали се да влязат нелегално в България. Не веднъж подчертавахме, че при изследване на риска беше установено, че 85% от незаконните влизания в България се осъществяват в зоната, която ние преценяваме, че трябва да бъде обезопасена чрез заграждения. Високо и ясно съобщихме на въпросните организации, че не е необходимо бежанците да преминават границите ни нелегално. Необходимо е само да се явят на който и да е контролно-пропускателен пункт и да заявят желанието си да получат убежище в България.


Имаме и информация, че така наречените "каналджии", на които успешно прекратихме бизнеса за милиони, правят всичко възможно, за да провокират общественото мнение за да създадат нови възможности за получаване на големи печалби. Напълно е възможно именно те да са алармирали въпросните организации за някакви нечовешки условия", заключи председателят на Държавната агенция за бежанците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във