Параграф22 Daily

§22 Новини

Дадоха на съд мъж, измамил две жени по схемата «пари за климатици»

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишен мъж, измамил две възрастни жени по схемата „пари за климатици“ -  престъпление по чл. 210 ал.1, т.2, вр. чл. 209, ал. 1, във вр. чл. 26 ал.1 от НК.

Обвинението срещу Хюсеин М. е за това, че в периода от 16 - 22.10.2015 г. в град Търговище и в град В. Търново, при условията на продължавано престъпление след предварителен сговор с лице от мъжки пол с неустановена по делото самоличност, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал у жена  от град В. Търново и в жена  от град Търговище заблуждение, че трябва да предаде на служител от магазин за климатици парична сума като капаро за закупуване на климатици,  с което им причинил имотна вреда в общ размер на 7000 лева.

На 16.10.2015 г. в град Търговище, след предварителен сговор с лице от мъжки пол с неустановена по делото самоличност, с цел да набави за себе си имотна облага,  възбудил и поддържал у жена от град Търговище заблуждение, че е Николай - служител от магазин за климатици, с когото се е свързал нейният внук, и на когото трябва да предаде сумата от  3000 лева като капаро за  закупуване на климатици, и с това й причинил имотна вреда в размер на 3000 лева.

На 22.10.2015 г. в град В. Търново, след предварителен сговор с лице от мъжки пол с неустановена по делото самоличност, с цел да набави за себе си имотна облага, направил опит да възбуди и поддържа у жена  от град В. Търново заблуждение, че е Стефан - приятел на нейния брат и се нуждае от  4000 лева като капаро за закупуване на климатици и с това да й причини имотна вреда в размер на 4000 лв., като опитът останал недовършен поради независещи от дееца причини.

През септември на 2015 г. Хюсеин пуснал обява за продажба на лекия си автомобил. След известно време, му се обадило неустановено по делото лице, представило се като „Николай Василев“, който чрез „телефонни измами“ решил да набави парични средства. Двамата се уговорили, мнимият Николай  да се обажда на произволно избрани стационарни номера на възрастни хора, на които да се представя за техен близък, който бил закупил  климатици, но не му стигали парите да ги заплати и искал да заеме спешно сума пари, за да ги капарира в магазин за бяла  техника. След това преправял гласа си, за да се представи за служител в магазин, заявявайки на пострадалия, че за да бъдат освободени е необходимо да се заплати спешно определена сума пари. Обвиняемия, по телефон,  получавал конкретни указания да отиде до различни населени места от където да вземе парите от пострадалите. Пред измамените Хюсеин  поддържал заблудата като се представял за „касиер“ или „работник“ изпратен да вземе съответната парична сума. Според уговорката между двамата, от получените пари вземал 150 лв. за себе си, както и сума за пътни разходи. Остатъкът транспортира до гр.Русе на посочени от неустановен по делото лице тайни места. Така в  периода 16.10.-21.10.2015 г. успели да въведат в заблуждение двама възрастни граждани от гр.Търговище и гр.В.Търново.

В кратък срок, след разкриване на  престъплението, прокуратурата е приключила досъдебното производство и е предала извършителя на съд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във