Параграф22 Daily

§22 Новини

Далавера: маскират „Гауда” като наш кашкавал, давят българското

Вносен кашкавал се разфасова у нас и се продава като български, което е заблуда за потребителите, съобщава изпълнителният директор на „Произведено в България” Пламен Грозданов. Най-често се препакетира „Гауда” и се предлага на клиентите на цена от 6.50 лева за килограм. За сравнение, българският кашкавал от същия клас е от 12 до 14 лева за килограм.

В търговската мрежа има и големи количества жълти сирена, внесени от Полша и Германия. Те също са на доста по-ниски цени, защото производството в тези страни е силно субсидирано. До въвеждането на руското ембарго върху тази продукция, тя се изнасяше основно за там, но сега е пренасочена към европейски пазари като българския.

Вносът обаче удря родните производители на мляко и на млечни продукти. През следващите месеци се очаква масово затваряне на мандри и изхвърляне на улицата на поне 3-4000 души. И в момента българското краве мляко не се изкупува напълно, а цената за животновъдите е паднала до 40-45 стотинки на литър.

Единственото спасение е Брюксел да отпусне компенсации за производителите у нас. От бранша обаче са категорични, че ситуацията при тях е драматична. Свръхпредлагането на млечни продукти на пазара на практика е довело до спиране на производството на българските сирена и кашкавали.

Очаква се Агенцията по храните да започне проверки в търговските вериги за предлагането на вносни млечни продукти вместо български на занижени цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във