Параграф22 Daily

§22 Новини

Далавера за 238 667 лв. оправдана като... техническа грешка

Правителствена болница е върнала по сметката на РЗОК - София над 230 000 лв. за отчетени през ноември миналата година фиктивни пациенти. Прокуратурата ще проверява кой е подписвал мнимите лежащо болни с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“. За други надвзети 139 528 лв. на директора му е връчен констативен протокол. Това се вижда от отговора, получен по Закона за достъп до обществена информация по сигнала ми до НЗОК от 6 януари, сочи Миролюба Бенатова.

Техническа грешка. Така от МБАЛ "Лозенец", по-известна като Правителствена болница, обясняват в писмо до Здравната каса отчетените, но неслучили се хопситализации по клинична пътека в края на миналата година. За декември няма изплатени суми. „Предстои договора с МБАЛ „Лозенец“ по клинична пътека 20.1 /“Емболия и тромбоза на долните крайници“/ да бъде частично прекратен“, се казва в заключението от проверката, уточнява сайта "19 минути".

Според проверката, болницата е получила 238 667 лв. за 65 отчетени пациенти, наречени "техническа грешка". Болницата е върнала сумата обратно по сметка на РЗОК на 8 януари – два дни след подадения от „Алтернативата“ сигнал и в деня на назначаване на проверката, приключила на 29 януари 2021 година. В официално писмо до РЗОК-София от болницата заявяват, че става дума за техническа грешка, допусната от техен служител. Каква точно обаче е въпросната „техническата грешка“ и как така е допусната "само" 65 пъти, ръководството на болницата не уточнява. Проверяващите също не са изяснили феномена.

По  данни от сигнала, става дума за десетки пациенти, които са минали на профилактични прегледи по линия на допълнителното си здравно осигуряване, но впоследствие са описани и отчетени като хоспитализирани по спешност с „Емболия и тромбоза на долните крайници“. Еднодневният престой на всеки от тях е осчетоводен в размер на 3671 лева.

Проверени са общо 365 пациентски досиета - 61 за октомври, 75 за ноември и 220 за декември 2020-та. Освен "технически сгрешените" 65 казуса, заради които болницата е възстановила на РЗОК-София 238 667 лв., проверката е установила още 38  случая, за които болницата е получила пари без основание. Примерно - в 10 случая в историята на заболяването липсват изследвания, в един не е спазен лечебният алгоритъм, а в други 23 болницата е нарушила националния рамков договор.
Проверяващите са изчислили, че неправомерно са надписани общо 138 528 лв. и са връчили съответните протоколи на управителя на МБАЛ „Лозенец“. Като доказателство са приложени 7 декларации от пациенти, които официално заявяват, че са ходили в болницата на профилактични прегледи и никога не са били хоспитализирани. Отговорът на въпроса "Кой и срещу какви пари е оформил документацията менте за болничния престой на тези хора?" най-логично трябва да дойде откъм прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във