Параграф22 Daily

§22 Новини

Дали недържавното финансиране на партиите няма да се превърне в компроматна война?

Доста пресилено е да се каже, че депутатите излизат в заслужен отпуск, коментира пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. „Президентът, за съжаление, се докара дотам, че дори бивши членове на собствения му екип казват, че президентското вето е загубило тежест като политически инструмент. Щом се стигна дотам, това е показателно…Аз съм за оставане на субсидията, цялата история с левчето беше излишна“, отбеляза Харизанов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Неофициално се твърди, че партийни структури искат пари от фирми, в цял свят, не само в България. Проблем е финансирането на партии навсякъде по света. Лесно е всяко едно дарение да се превърне в компромат“, подчерта той и изрази увереност, че скоро законът за финансирането на партиите ще бъде ревизиран, тъй като практиката ще наложи това. „Продължавам да съм на позиция, че субсидията не трябваше да се пипа и че безлимитното финансиране от страна на бизнеса е проблем, тъй като е въпрос на време то да се превърне в много глупава компроматна война между партиите“, посочи той.

Според Харизанов БСП е решила да се изживява като „медиен конгломерат“ и няма място за сравнение на разходите ѝ с тези на ГЕРБ. „Не знам за нито една медия на ГЕРБ. Това, че се приписват връзки, влияния, познанства и т.н. и това, че много медии меко казано имат благоприятна редакционна политика спрямо ГЕРБ е нещо, което те трябва да обяснят. Това не значи, че ГЕРБ притежава медии“, каза Георги Харизанов.

„Соченето с пръст на конкретни хора и на партии от човек, заемащ длъжността зам. главен прокурор на държавата, е проблем. Когато на кандидат за главен прокурор му бъде зададен въпрос - вас много ви атакуват, и той каже - мен ме атакува този и този, не знам дали това е проблем“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във