Параграф22 Daily

§22 Новини

Дали съдия Емил Дечев е в конфликт на интереси в производството по мярката на прокурор Георги Асенов?

Съдията в Софийския градски съд (СГС) Емил Дечев е бил в конфликт на интереси в производството по мярката за неотклонение на върховния прокурор Георги Асенов, обвиняем за хулиганство и повреждане на чужда собственост, съобщава Правен свят.

Във вторник членът на ръководния екип на Съюза на съдиите в България (ССБ), който обичайно се изявява като остър противник на прокуратурата, остави прокурор Асенов без никаква мярка за неотклонение, като мотивите за подобно решение бяха откровено политически. За да аргументира позицията си, Дечев премина през обвинения към прокуратурата в тенденциозност във връзка с разследването, през критики към Министерски съвет и заповедите на здравния министър Кирил Ананиев, за да стигне до аналогии с делото срещу обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов, по който случай съдията дори е изразявал публични пристрастия в интервюта за медиите.

Оказва се обаче, че съдия Дечев и обвиняемия за хулиганство върховен прокурор Георги Асенов са стари познати. Нещо повече, назад в годините двамата са работили заедно в Плевен в продължение на над 1 година. Според справка в биографиите на Дечев и Асенов, които са достъпни на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС), поради факта, че и двамата са били кандидати за членове на кадровия орган, първият в последната процедура, а вторият – през 2012 година.

Именно от нея е видно, че в периода 2000г.-2001г. съдия Емил Дечев е правораздавал в Районен съд-Плевен, в който период Георги Асенов е бил зам.-районен прокурор в съдия град. Напълно възможно е да се предположи, че за тази една година двамата магистрати не само са живели в един и същи град, правоприлагали са в еднакви по степен органи, но са взимали заедно и участия в съдебни заседания.

Въпреки факта, че съдия Дечев и прокурор Асенов реално са работили дълго време рамо до рамо, а съвсем вероятно и кабинет до кабинет, настоящият съдия от СГС не си направи самоотвод във връзка с разглеждането на мярката на дългогодишния си колега. Отвод не бе поискан и от защитата, нито от обвиняемия прокурор Асенов. Точно обратното, вместо да постъпи по законоустановения в Закона за съдебната власт ред, съдия Дечев скри от широката публика факта, че се познава лично с обвиняемия Асенов, като с това на практика се постави в откровен конфликт на интереси.

И мнението на Параграф 22.

- Има ли действително конфликт на интереси, ако си работил с някого в един съд преди цели 19 години? Отговорът на въпроса вероятно може да даде само Инспекторатът на ВСС или ВКС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във