Параграф22 Daily

§22 Новини

Данаил Кирилов: Няма допусната методологическа грешка при изчисляването на партийните субсидии

Няма допусната методологическа грешка при изчисляването на партийните субсидии, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов по време на заседанието на правната комисия в Народното събрание. Тя одобри на първо четене промени в Закона за политическите партии, с които се прецизират текстовете за изчисляване на субсидиите им. Кирилов бе категоричен, че премиерът Бойко Борисов не приема искането на БСП за оставка на финансовия министър Владислав Горанов, а на въпрос на „Хоризонт” дали Горанов не носи отговорност за грешките на своите служители, Кирилов отговори така: "Разбира се, че носи и то в рамките, които са определени в закона. Той не носи отговорност за математически грешки на служителите си".

На партиите и коалициите ще бъдат удържани надвзетите пари или ще бъде поискано възстановяване, ако няма следващи субсидии. За тези, които са получавали пари преди 26 май 2016 година, възстановяването на надвзетите субсидии ще се счита за изтекла давност.

БСП е представила документи в Министерството на финансите, с което потвърждава методологията за изчисляване на партийните субсидии. Това стана ясно още на заседание на правната комисия в парламента, в което участва зам.-министърът на финансите Росица Велкова. Става дума за коалиционното споразумение на "Коалиция за България", както се наричаше коалицията на БСП преди време. В него също е залегнало повече от 11 лева за спечелен глас.

Коалициите представят документи в Министерството на финансите, за да е ясно как да се разпределят парите от субсидията между отделните партии в тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във