Параграф22 Daily

§22 Новини

Данаил Кирилов призна: Нарушават се човешки прави при извънредното положение

Има известно ограничаване на правото на свободно придвижване с предприетите карантинни мерки в страната заради пандемията от коронавирус. Това призна правосъдният министър Данаил Кирилов по бТВ. Той намекна, че е възможно да има санкции от страна на Европейската комисия за нарушение на Конвенцията за защита правата на човека, но добави, че сме „в обема, от който държавата би могла да се отклони без да ги нарушава“. „По тази причина с вицепремиера Екатерина Захариева сме готови с доклад пред Министерския съвет, който да одобри мандата за нотификация с варианти за искане на дерогация. Би могло да има негативна реакция за правото на предвижване“, заяви още министърът.

„Правителството поиска удължаване на извънредното положение заради обективната ситуация. Това бе прогнозируемо още при първия дебат, който бе проведен в парламента. Има необходимост да продължим със стриктните мерки, които бяха прилагани до този момент“, заяви Кирилов. Изпратил съм мое становище до министър на вътрешните работи за необходимостта да обсъдим евентуална нотификация на Европейската комисия. Междувременно работихме заедно с вицепремиера Захариева и направихме правен анализ“, добави той.

Министърът потвърди, че частните съдебните изпълнители нямат право да описват и да притесняват хората по време сега. „Забранихме тези действия със Закона за извънредното положение. Нямат право да правят публична продан, нито опис на имущество, нито да налагат запори и забрани. Имаме сигнали за нарушения в този период на извънредно положение и Инспектората по Закона за съдебната власт в Министерството на правосъдието редовно прави проверки“, добави той. „Гражданите могат да пускат жалби пред съда, а по отношение на действията на ЧСИ може да се оплакват пред министъра на правосъдието и пред Камарата на частните съдебни изпълнители“, заяви Кирилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във