Параграф22 Daily

§22 Новини

Даниел Митов съзря хоризонт за влизане в Шенген

Има нагласа за това на България и Румъния да им се даде хоризонт за влизане в Шенген. Това каза външният министър Даниел Митов в предаването „Събота 150” по БНР.

„Разговорите по темата „Шенген” продължават, те са до голяма степен въпрос на дипломация. Има нагласа за това на България и Румъния да им се даде хоризонт за влизане в Шенген. Тук има няколко аспекта – първо, че ние сме външни граници на ЕС и при тази опасност, която съществува от влизането обратно на влизането на европейска територия на така наречените чуждестранни бойци България и Румъния трябва да имат пълен достъп до шенгенската информационна система, иначе няма как да се на 100% ефективни в тази борба”, обясни Митов.

„На второ място всички доклади, които са излизали отчитат напредък – те са били само положителни, а в същия момент няма някакво реално движение по отношение на нашето членство, допълни той. Има положителни сигнали по отношение на това, че трябва да се тръгне към някакво поетапно разрешаване както на нашето членство в Шенген, така и това на Румъния. Борим се най-малкото първоначално да отпаднат въздушните граници”, каза още министър Митов.

„Ако България получи някакъв хоризонт и пътна карта, първоначално за отваряне на въздушни граници, а след това и за всички останали, това ще е напълно достатъчно, за да знаем в какви рамки се движим и кога можем да станем пълноправен член на Шенгенското пространство”, уточни министър Даниел Митов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във