Параграф22 Daily

§22 Новини

Даниела Марчева от ВСС: : Реформата на съдебната карта е тест за партиите

Моделът за реформа на съдебната карта ще бъде тест за партиите, които говорят за съдебна реформа. Това мнение изрази пред БНР Даниела Марчева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя коментира темата преди дискусия, организирана от Министерството на правосъдието, заради възникналото напрежение около проекта и противоречивите оценки както от местни общности, така и от средите на магистратите. Вероятно поради дълбочината и амбициите да реши множество вътрешни за системата проблеми около темата за реформа на съдебната карта се създават смут и негативизъм, смята Даниела Марчева.

Според нея през последните години се говори много за реформа на съдебната карта, но когато е дошъл моментът за истинска промяна, това се е оказало „проблемно за определени кръгове“. Доколкото моделът изисква законодателни промени, това ще бъде тест за всички партии, които говорят за съдебна реформа, подчерта Даниела Марчева.

Марчева опроверга тезата, че предстои закриване на съдилища и ще бъде нарушен достъпът до правосъдие. „Не се закриват съдилища, а се оптимизират структурата и дейността им. Териториалното отделение означава, че съдебната институция ще продължава да съществува в това населено място, но няма да има председател. Ще има по-малък годишен бюджет, а всички съдебни услуги ще продължават да се предоставят на гражданите по начина, по който и досега е правено. Единствената промяна, която ще усетят гражданите – това е по-високото качество на правораздаването.“

При нотариусите и съдебните изпълнители също няма да има ефект от създаването на териториални отделения, допълни тя. Относно „миграцията“ на дела, които сега се разглеждат от районните съдилища, към по-горна инстанция, Даниела Марчева посочи, че има окръжни съдилища, които са относително ниско натоварени и „поради тази причина се предлага да се реши това уравнение“.

Това е концептуален модел, матрица, предложение, което се слага на масата. Не е казано, че трябва да бъде прието точно в този вид, уточни Марчева.„Факт е, че е по-радикално от това, което се е разисквало до този момент. Но точно този модел дава максимално разрешение на най-спорните, на най-същностните проблеми.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във