Параграф22 Daily

§22 Новини

Даниела Машева напуска ВСС, връща се във ВКП

Даниела Машева напуска Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя е подала оставка на основание чл. 130, ал. 1, т. 8 от Конституцията, която ще бъде разгледана първо на заседанието на Прокурорската колегия на 24 юни, а после и от Пленума в четвъртък – 25 юни. Пред „Лекс“ Даниела Машева обясни, че се връща във Върховната касационна прокуратура, като не посочи какви са мотивите ѝ за подаване на оставка, а само, че това е нейно решение.Даниела Машева беше избрана за член на ВСС от професионалната квота през  2017 г. Тя получи най-голям брой гласове от колегите си. Дългогодишен прокурор във ВКП е, била е и заместник-министър на правосъдието.

Връщането на Машева във ВКП идва седмица след овакантяването на позиция на заместник-главен прокурор от Мария Шишкова. След като влезе във ВСС тя беше избрана за говорител на Прокурорската колегия и председател на Комисията за атестирането и конкурсите.

С оставката на Машева съставът на Прокурорската колегия на ВСС намалява с още един човек. В началото на годината главният прокурор Иван Гешев „взе“ Пламена Цветанова за свой заместник. Цветанова беше избрана във ВСС от парламентарната квота. Народното събрание все още не е открило процедура за избор на член колегията на овакантеното от нея място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във