Параграф22 Daily

§22 Новини

Даниела Машева откри международната конференция "Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа"

Заместник-главният прокурор на Република България Даниела Машева откри днес, 26.05.2021 г., международна конференция  „Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи“, която се организира по проект „Общ надзор  за законност по спазването на законодателството в държавата“ и се провежда в София с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Перикъл 2020“.

„Повишаването на знанията и осведомеността на колегите относно работата на съседните държави и правомощията и инструментариума на европейските агенции – Евроджъст, Европол, Европейската централна банка, ангажирани в процеса на засилване на защитата на еврото, е един от приоритетите на Прокуратурата на Република България (ПРБ) с оглед ефективното противодействие на престъпленията, свързани с фалшифициране на еврото“, заяви Даниела Машева, която приветства участниците от името на главния прокурор Иван Гешев. Тя  подчерта, че настоящата международна конференция е логичен резултат от многогодишното ползотворно сътрудничество между ПРБ и Европейската комисия (ЕК) с цел надграждане и укрепване на взаимовръзките в сферата на защитата на еврото. Заместник-главният прокурор благодари на ЕК за оказваната през годините подкрепа  и за предоставената и чрез настоящия проект възможност за надграждане на професионалната квалификация на българските правоприлагащи органи.

Сред целите на проекта „Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи“, е създаване на прокурорска мрежа между страните от Югоизточна Европа и Балканския регион за взаимодействие и сътрудничество при разследването на престъпления, свързани с фалшифициране на евробанкноти и монети и свързаните с това измами, съвместно с полицейски и митнически служби.

В конференцията в София се включват прокуратурите на седем държави – Република Северна Македония, Република Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Република Хърватия, Република Словения и Република Сърбия, както и представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Европол. От българска страна участват представители на ПРБ, Българска народна банка, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите и ДАНС.

По време на форума, който продължава и през утрешния ден, участниците ще обменят практики и опит по методите на разследване на фалшификати на евромонети и банкноти и негодни за обръщение евромонети, и ще споделят специфични експертни познания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във