Параграф22 Daily

§22 Новини

Дания спря ваксината на АстраЗенека заради сигнали за образуване на тромби

Дания преустанови поставянето на дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) поради опасения, че при хора, на които тя е била поставена, са се образували тромби, предаде Франс прес, цитирана и от редица други медии. Решението е продиктувано от информации за сериозни случаи на образуване на тромби при хора, ваксинирани с АстраЗенека, казаха датските здравни власти. Те обаче уточниха, че към настоящия момент връзката между ваксината и образуването на тромби не е доказана.

Датските здравни власти не посочиха колко на брой са информациите за образуване на тромби. Според тях още шест европейски страни са преустановили употребата на ваксините на АстраЗенека. Дания ще спре да използва ваксината на британско-шведската компания за срок от 14 дни.

Датските здравни власти заявиха, че ще разследват въпроса заедно с ресорните органи на други страни от Европейския съюз и с Европейската агенция по лекарствата. Те подчертаха, че не са се отказали от използването на ваксината, а само временно спират поставянето на дози от нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във