Параграф22 Daily

§22 Новини

Данните от черната кутия на разбилия се МиГ-2 остават тайна

След дългото издирване на черната кутия на МиГ -29, потънал край Шабла, стана ясно, че тайната около причините за разбиването му ще остане неразкрита. Тя бе намерена в четвъртък (24 юни), като разследващите най-сетне ще имат възможност да получат информация за причините, довели до инцидента, при който загина пилотът майор Валентин Терзиев.

Черната кутия се намира на борда на миночистачът "Цибър", който от мястото на инцидента се отправи към Варна. Военният министър Георги Панайотов разкри в Стара Загора, че външната обвивка на кутията е нарушена. Има обаче надежда за вътрешната обвивка, възможно е тя да е запазила данните от полета. Разследващите разчитат да чуят евентуално и аудиозапис на разговора на пилота с контролните органи. Черната кутия ще бъде транспортирана този следобед до авиобаза „Граф Игнатиево“ край Пловдив.

Служебният шеф на МО Панайотов посочи, че има шанс данните да бъдат разчетени още в рамките на днешния ден. „Разчитането на данните ще е днес, в рамките на деня. Но тези данни няма да бъдат съобщени на медиите, те ще бъдат съобщени на разследващите органи“, каза той.

Панайотов определи издирването на кутията като търсене на игла в купа сено заради периметъра, в който то се провеждаше. Според него намирането на кутията не променя крайния срок  на разследването. Той  е 30 дни от инцидента, който стана на 9 юни. Министърът благодари на всички военни и цивилни, които са участвали в търсенето през тези седмици.

По случая с падналия МиГ-29 тече и прокурорска проверка по случая и черната кутия е едно от веществените доказателства, така че може и да не е възможно веднага да станат ясни подробности за трагичния инцидент. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във