Параграф22 Daily

§22 Новини

ДАНС арестува районен кмет в Пловдив

При акция на ДАНС и Окръжна прокуратура-Пловдив вчера за 24 часа е задържан кметът на район Централен в община Пловдив Райна Петрова. Днес са й повдигнати обвинения за длъжностно престъпление и за търговия с влияние за доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район Централен. От това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, съобщават от прокуратурата.


"Петрова е лансирала една и съща фирма - "Надежда 2000" ЕООД, за доставка на хранителни продукти по детските градини, ясли и кухни, които са били на високи цени, но с ниско качество", обясни говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Галина Андреева пред "Фокус". Като пример за завишени цени на продуктите от прокуратурата дават 7,50 лв. цена за кг грозде.


В първия случай фирмата е сключила договор за доставка на продукти, докато се обжалва конкурса за избор на доставчик за детските градини. Става въпрос за периода май 2012 до март 2014. За доставките по детските градини от парите, които се отпускат с тази цел са били усвоени 1,350 милиона лева. Междувременно имало оплаквания от директорки на градини, че получават гранясали хранителни стоки, с изтекъл срок на годност. За детските ясли и кухни е бил сключен договор за 376 000 лева за доставка на хранителни продукти. "Тъй като договорът не е бил подписан от нея, или неин заместник, обвинението е, че е упражнила влияние той да бъде сключен. Срещу това тя е получила ваучери за нея и дъщеря й за екскурзия до Тайланд", добавя Андреева.


Петрова е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лв. Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от 1 до 8 години, като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.


Окръжна прокуратура-Пловдив е внесла в Окръжен съд-Пловдив искане за отстраняване на Петрова от длъжност.


Разследването по делото продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във