Параграф22 Daily

§22 Новини

ДАНС души за български имоти на санкционирани руснаци

Софийска градска прокуратура (СГП) е разпоредила извършването на проверка за евентуално извършено престъпление от общ характер. Ще се проверява разпространената в различни български медии информация, че граждани на Руската федерация, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти на територията на страната.

Ще се разследва и още една "сюжетна линия" - дали юридически лица, спрямо които също са наложени санкции, също са придобили недвижима собственост. Проверката е и във връзка с публикации за наличието на неформални-паравоенни структури, действащи на територията на страната, за които има сведения, че се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на Република България.

Прокуратурата е възложила проверката на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

СГП информира, че продължава и проверката за евентуални извършени престъпления против републиката при осъществяване на дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение “Шипка”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във