Параграф22 Daily

§22 Новини

ДАНС е натирила 84 руски служители през 2022 година

Шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев се похвали, че през 2022 година България е обявила за персона нон грата 84 служители на руските официални представителства у нас. В сравнение с 2021 г. има очевиден ръст на изгонените руски служители - според годишния доклад на агенцията през 2021 г. за персона нон грата са обявени трима служители на руските представителства.

Агент №1 Тончев посочи, че в момента няма пряк риск за сигурността на населението на България. "Продължаването на военните действия обаче може да доведе до засилване на миграционния поток към и през страната ни. Възможни са последици в икономически план, като ръст на цените и възникване на предпоставки за прекъсване на вериги за доставки", каза Тончев.

"Войната в Украйна отразява амбициите на Руската федерация за намеса в световния ред и противопоставяне на САЩ и Запада. Събитията от изминалата година поставиха на дневен ред темите за глобалната продоволствена сигурност и необходимостта от преодоляване на енергийната зависимост на Европейския съюз (ЕС) от Русия", смята председателят на ДАНС.

По думите на Пламен Тончев се наблюдава се и все по-засилен процес на интеграция между обществените отношения и информационните технологии. В резултат на това негативното влияние върху едната система рефлектира силно върху другата. Тази среда налага въвеждането на по-високи изисквания към мерките и подходите за гарантиране надеждността на системите, посочи председателят на ДАНС.

Според него фактът, че редица страни развиват такъв тип инструменти ще продължава да поставя много по-високи изисквания към прилаганите политики в областта на киберсигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във