Параграф22 Daily

§22 Новини

ДАНС хвана огромно количество антики, подготвени за износ

Над 100 кг културно-исторически ценности са спасени при съвместна операция на ДАНС, МВР и Агенция "Митници", съобщиха от ДАНС. Контрабанда на културно-историческите ценности с общо тегло 70 кг е засечена на Дунав мост 2 във Видин. Артефаките са открити в лек автомобил с българска регистрация, който е трябвало да излезе от България към Румъния. Иззети са множество различни по вид и форма предмети от жълт и бял метал, сребро, бронз, олово, мед, керамика, кост и други, с признаци от Античността, Римската епоха, Средновековието и Възраждането - 23 915 броя монети; пръстени; гривни с отворени и затворени краища; обеци; мъниста; части от накити; верижки; игли за коса от кост; торкви; медальони; бронзова вотивна пръчица с фигура на птица и кръст; апликации и токи за колан и сандъци; печати; фибули с форма на животни; ключове; лули; плочки с латински надписи; фрагменти с формата на глави на животни; върхове на стрели; медицински инструменти; игли за шиене от мед и кост и др.


При последвали процесуално-следствени действия на територията на област Бургас са открити и иззети още 13 354 броя монети с общо тегло 30 кг.


Задържани са двама български граждани за срок от 72 часа. На единия от тях Апелативен съд - София е наложил постоянна мярка "Задържане под стража".

Facebook logo
Бъдете с нас и във