Параграф22 Daily

§22 Новини

ДАНС и спецпрокуратурата погнаха къщи и офиси на братя Бобокови

Специализираната прокуратура обискира офисите и жилищата на братята Атанас и Пламен Бобокови. Претърсванията са част от масираната акция, която днес осъществяват службите на територията на цялата страна. Част от проверките днес засегнаха и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, както и самото екоминистерство, управлявано в момента от Емил Димитров.

По първоначална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана – както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда. И двата обекта се охраняват и в момента от екипи на жандармерията. Една от техните компании има отношение към работата на МОСВ. Основните фирми на Атанас и Пламен Бобоков са „Монбат“ и „Приста ойл“. Разследването е за внос на отпадъци от чужбина, което започна през януари когато бяха намерени тонове боклуци от Италия в различни депа в страната.

Акция тече и в Русе. Жандармерия е влязла в административната сграда на „Приста ойл“ на ул.“Борисова“ и в къщата, собственост на бизнесмена и съсобственик на компанията Пламен Бобоков, която се намира на ул.“Хан Аспарух“, съобщи Русе Медиа. По първоначална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана – както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда.

Органи на реда има и пред жилището на Пламен Бобобок в София, информира пък БНТ.

И малко Кой Кой е?

Братя Бобокови имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии, което се извършва от "Монбат", и маслен бизнес, развиван под бранда Prista Oil. През 1993 г. основават дружеството "Приста Ойл". Почват с магазинче в родното си село Пиргово, сега са шести по богатство в България!

Родени са в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен – на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и стария комунистически род Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина. Въпреки че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Атанас завършва най-престижното русенско училище – английската гимназия, а Пламен – второто по престиж – математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията – международни икономически отношения, а Пламен – също престижното право в Софийския университет. Демокрацията ги заварва в София – малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка! Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове".

Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Обаче те завъртат и търговия с горива. "Беше много актуално тогава, защото имаше големи проблеми със снабдяването", разказва по-младият. Обаче пазарът се стабилизирал, печалбите намалели, в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла. "Приста ойл" – сега най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България с около 60% пазарен дял.

През 1995 година братята си построяват завод и започват производство на смазочни масла с марка "Приста".Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана. Сега втората им голяма фирма – “Монбат”, е шеста по пазарна капитализация на борсата – струва 224 211 000 лв.

Братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия и пр. Имат и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във