Параграф22 Daily

§22 Новини

ДАНС нахлу в ИА-АА-Пловдив, разследва ги за корупция

ДАНС провежда операция в Държавна агенция "Автомобилна администрация" в Пловдив, научи TrafficNews. Акцията е планирана , а в продължение на няколко месеца служители от ръководството са били под наблюдение по сигнали за корупция. Днес сутринта агентите на ДАНС са влезли в ДАИ и са иззели голямо количество документация и няколко компютъра. За разпит са отведени хора от ръководството на пловдивската структура. 

Началникът на ДАИ - Пловдив Иван Въчков е в болнични от три месеца, а временно изпълняващ длъжността е Анна Генова. Тя не отговаря на мобилния си телефон към този момент.

Преди половин година Окръжна прокуратура и Икономическа полиция проведоха мащабна акция в Пловдив.  На 27 март 2019 бяха блокира таксиметровите стоянки в Пловдив и офисите на четири от най- големите превозвачи в града. Бяха обискирани "Рин Транс", "Легия Груп", "Бали Груп" и "Макс -76". За 24 часа бяха арестувани и свързаните с тях - Стефан Балимезов и Емил Кондов - Доктора. Няколко дни по-късно последва и проверка в офисите на „Хачо груп” и собственикът й Мариян Киров. Окръжният прокурор Румен Попов официално потвърди, че по данни на ДАИ 1000 от 1500 таксита в града се водят на скитници, затворници и хора, които дори не знаят, че имат бизнес.

Причината таксиметровите услуги да се водят на хора - бушони е укриване на данъци. По закон всички касови апарати, които са в такситата се водят на превозвача, който в повечето случаи е и Данъчно задължено лице. Така таксиметровите шофьори работят на пръв поглед законно – имат си общинско разрешително, патент, издават касова бележка. С малката подробност, че оборота от апарата не се отчита никъде. И ако по някаква случайност НАП засече някой в нарушение и направи ревизия, държавата ще пие една студена вода.

Публична тайна е, че след като е натрупала определен оборот, фирмата се прехвърля на клошар или болен човек,  а колите, които се водят на нея, се прехвърлят на новоучредено дружество. То работи в рамките на 1 г. максимум, а след това  се регистрира нова фирма.

Факт е, че няколко от офисите на таксиметровите компании се намират в сградата на ДАИ. Доколко нарушенията се извършват със съдействието на служителите от държавната агенция, ще стане ясно по време на разследването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във