Параграф22 Daily

§22 Новини

ДАНС проверява наша банка, през която са минавали пари от Венецуела

Българските служби проверяват  наша банка, през която си минавали пари от Венецуела, съобщиха пред журналисти в МС главният прокурор Сотир Цацаров и американският посланик у нас Ерик  Рубин. Работим в много тясно сътрудничество със страните от ЕС, за да гарантираме, че богатството на народа на Венецуела  няма да бъде откраднато, каза Ерик Рубин след среща в МС с премиера Бойко Борисов. В срещата са участвали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Марин Младенов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Дискусията беше чудесна, обсъдихме нуждата да спрем нелегалния трансфер на парични средства от Венецуела, каза Рубин. Той посочи, че има отлично сътрудничество между правителствата на България и на САЩ и между правоохранителните органи на двете страни.

Сотир Цацаров отбеляза, че се работи в пълно взаимодействие със службите на САЩ. От партньорите от САЩ, както по дипломатически, така и по оперативен път, получихме информация за парични преводи, които са извършвани от Венецуела и по-специално от държавната петролна компания на страната, за които са използвани български банкови сметки, каза Цацаров. Установена е банката и лицето, което е използвано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки, които са открити по редовен път. Установени са преводи, които действително са извършвани от компанията по тези сметки, след което са извършвани други преводи и част от парите са били трансферирани в други страни, каза Цацаров. Основанията са различни и по наши подозрения  не са  действителни. Такива основания са в подкрепа на венецуелска спортна федерация за покупка на храни и други, които нямат нищо общо с действителността, каза Цацаров. Сега се работи интензивно от ДАНС в банката, в която са открити тези сметки. Прави се пълен мониторинг от страна на ДАНС и на Българска народна банка. Когато имаме пълната картина за движението по тези сметки и трансфери, ще се прецени  дали прокуратурата ще предприеме действия за наказателно производство за пране на пари, каза Цацаров. Сметките са под контрол и на практика  преводи от тях не могат да се извършват, уточни главният прокурор.

Сотир Цацаров посочи, че титулярът на сметките има българско и други гражданства. Титулярът на сметката не е в България и живее на територията на различни държави. В сметките е имало милиони евро, каза председателят на ДАНС без да уточнява сумите. Сметката на титуляра е една, с много други свързани с нея, добави той. Откритата сметка не е класическа на физическо лице, а е открита по реда на закона за адвокатурата. Адвокатът има право да открива доверителни сметки на своите клиенти, както е направено в този случай, каза Цацаров.

ДАНС  проверява и цялата банкова система. Информацията от американските партньори се отнася до конкретна банка, но ние сме длъжни да направим пълна проверка, каза Сотир Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във