Параграф22 Daily

§22 Новини

Данъчна от Пловдив си купи лукс бельо, касата не й издаде фискален бон

Пловдивски бутик отнесе 500 лева акт след проверка на НАП. Служители под прикритие посетили магазина, който се намира в Новотела. След оглеждане на стоката, една от проверяващите решила да си закупи бельо. На касата тя платила 40 лева, но служителката на бутика не предоставила касов бон. Преди да напуснат обекта, проверяващите се легитимирали и започнала проверка.

Направена била „Стоп каса”, при която се установила разлика между наличните пари и сумата, фигурираща по касов апарат. Разликата била точно 40 лева, колкото струвало бельото. На фирмата бил съставен акт. След месец било изготвено и връчено наказателното постановление. Същото веднага било обжалвано в съда, като незаконосъобразно. В графата за санкция била вписана сумата от 600 лева. По време на заседание в Районен съд-Пловдив, управата на глобения магазин заявила, че се касае за маловажен случаи и помолила магистратите за отмяна на наказанието.

Оказва се обаче, че всъщност случаят не може да се отнесе към казусите за маловажност.

Според магистратите се касае за сериозно нарушение на закона за данък добавена стойност. Що се касае до финансовата санкция, съдът уважи искането на фирмата за намаляване на глобата. Това е първо нарушение на дружеството. Според законодателят за подобен тип нередност, наказанието е от 500 до 5000 лева. Именно поради тази причина и съдът намали със 100 лева глобата. Така бутика отнесе заради 40 лева бельо, санкция от 500 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във