Параграф22 Daily

§22 Новини

Данъчни ревизии удължават срока на проверката за имотите на Тодор Попов

Неприключили данъчни ревизии са причина за удължаването с един месец на срока на проверката на доходите и имотното състояние на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Проверката трябваше да приключи на 23 юли, но по искане на наблюдаващия прокурор срокът е удължен до 23 август. Ревизиите са на физически и юридически лица, като се проверяват шестте фирми, в които участие и дялове има съпругата на Тодор Попов – Силвия, съобщава БНР.

Проверките трябва да установят има ли данни за престъпление заради придобиване на имущество по нерегламентирани в закона начини, както и дали има несъответствие между декларираните доходи пред Сметната палата и внесените данъци. Очаква се скоро материалите от приключилите проверки да постъпят в прокуратурата, а на 23 август наблюдаващият прокурор ще прецени дали да удължи разследването с още един месец – уточниха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Разследването срещу Тодор Попов започна в края на април, като прокуратурата се самосезира след телевизионен репортаж, в който бяха показани кадри, заснети с дрон, от луксозното имение на кмета, построено през миналата година в село Паталеница.

Проверка на доходите на кмета на Пазарджик започна и Националната агенция за приходите.

От изявления на Тодор Попов в медиите стана ясно, че за последните пет години семейството му е декларирало 1 300 000 лв. доходи, но подобни доходи не фигурират в декларациите му, подадени в Сметната палата. В документите си кметът на Пазарджик е декларирал 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, декларирани в задължителната декларация пред Сметната палата през последните седем години, са общо под 700 000 лв. Към одитната институция обаче не се изпращат всички доходи, а само тези от друга дейност, извън заплатата. Средствата на съпругата на задълженото лице от обичайната му дейност също не фигурират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във