Параграф22 Daily

§22 Новини

Данъчни запечатаха заведение в Лозенец, старият му собственик дължал пари на НАП

Заведение в курорта Лозенец е запечатано преди дни заради неплатени задължения от миналото лято. За проблема аламриха собствениците, които се оказаха в странна ситуация - обектът се стопанисва от нова фирма, която няма нищо общо с предходния наемател. Въпреки това сега плаща за стари грешки и затваря принудително в разгара на и без това слабия сезон. „Миналата година имахме нов наемател и бяхме излъгани със заплатите. Тази година решихме всички от миналогодишния персонал да основем фирма и да започнем да движим заведението. Отворихме в началото на юли, но вчера влязоха двама служители на НАП и ни запечатаха на основания, че имаме задължения към Агенцията по приходите. Ние сме нова фирма, коректни сме, спазваме всички правила и изисквания, но въпреки това ни затвориха за 14 дни заради прегрешения на старото ръководство. Смятам, че в сезон като този – след коронавируса – не е редно институциите да ограничават така бизнеса, защото браншът така или иначе е съсипан. А ние просто искаме да работим“, каза пред Флагман.БГ Недялка Пенчева.

Нейният колега Красимир Козарев е съсипан, смята, че запечатването ще им занули сезона. . „Извикахме полиция още вчера. Служителите на реда казаха, че няма какво да се направи. Едната ни колежка припадна, наложи се да извикаме и линейка. Платили сме много пари, за да можем да си позволим да отворим, а за старт на сезона биваме затворени за 14 дни. До 1 август цялата ни стока ще се развали“, каза Козарев.

Проверка на Флагман.БГ установи, че от началото на летния сезон, в района, за който отговаря Бургаската дирекция на НАП, са затворени едва няколко обекта, като от тях действително е „Бухлевата къща“ в Лозенец. В началото на юни НАП обяви, че няма да запечатва обекти принудително при констатирани дребни нарушения. Тази политика бе обявена в съдействие и разбиране на бизнеса, който от март от юни бе изправен пред невиждани досега предизвикателства и борба за оцеляване.

От пресцентъра на НАП-Бургас обясниха казуса с „Бухлевата къща“ така: Служители на Агенцията не запечатват обекти на случаен принцип, а действията им са прецезирани не само в зависимост от нарушенията, но и са в съгласие със закона. „Нямаме право да изнасяме данни за конкретни случаи, защото данъчната информация е конфиденциална. Служителите на НАП обаче работят по много линии и няма случайно затворени обекти. Щом е запечатан, значи има основания. Ако има несъгласни с решението на Агенцията, има канален ред, по който затварянето може да бъде оспорено. Нашите служители извършват стотици и дори хиляди проверки на ден в цялята страна и винаги са обективни“, каза Христо Узунов – главният експерт на НАП-Бургас.

Той потвърди за запечатването на „Бухлевата къща“, но уточни, че ситуацията не е била такава, каквато персоналът я представя. По думите му самият търговски обект има просрочени задължения в особено големи размери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във