Параграф22 Weekly

§22 Новини

Данък върху спалните във Великобритания отприщи вълни от протести

Хиляди нуждаещи се от дом британци взеха участие в масовите протестните акции срещу въвеждането в Съединеното кралство на т. нар. „данък върху спалните“. Протестите преминаха като вълна през няколко от най-големите градове на Острова - Лондон, Манчестър, Кардиф, Нотингам, Глазгоу, Лийдс и Бърмингам, съобщава ITV.


Целта на този нов „данък върху спалните“ е постигане на по-ефективно използване на наличните социални жилища за бедните и бездомните. Техните ползватели, а също така и безработни, приживяващи в несобствено жилище с „излишна спалня“, ще загубят до 14% от субсидиите си за комунални услуги – ток, вода, парно, газ и т.н.. Удръжката нараства до 25% при наличие на две или повече “незаконни спални“. Според новия закон, количеството на „положените“ спални ще се определя според ред критерии - брой членове на едно семейство, тяхната възраст и пол на децата.


Главният повод за нарастващите бурни обществени протести сред бедните британци е фактът, че те просто няма къде да отидат, защото общинските или на държавни субсидирани квартири с една-единствена спалня е на изчерпване – особено в градове като в Манчестър и Болтън, където протестните настроения достигнаха точката преди взривяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във