Параграф22 Daily

§22 Новини

Дарение на апаратура за откриване и предотвратяване на ядрена контрабанда

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и посланикът на Съединените американски щати в България Н. Пр. Херо Мустафа присъстваха на церемонията. „От името на моите колеги и от свое име благодаря на американската страна за дългогодишната и последователна подкрепа за осигуряването на оборудване за предотвратяване на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали.

През последните близо 12 години партньорство, на Главна дирекция „Гранична полиция“ е предоставена подкрепа в размер на над 50 милиона щатски долара. Оборудването се ползва ефективно и са постигнати конкретни резултати. Оценяваме високо и обученията за укрепване на капацитета на служителите, работещи в тази област. Само така в най-висока степен може да се гарантира ефективност и по-добра превенция при пресичане на опитите за незаконен трафик на опасни вещества и материали – заяви министър Рашков.

Обръщайки се към министъра и събралите се гости, американският посланик Херо Мустафа отбеляза, че дарението е само поредният етап в едно стабилно партньорство, съществуващо вече повече от десетилетие. Посланикът приветства работата на многото присъстващи служители, които са на първа линия и управляват мрежата за защита срещу ядрено разпространение, като гарантират сигурността на българските граждани. „Ние наистина сме по-силни заедно“, каза посланик Мустафа.

Бенефициенти са главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“, Центърът за спеуциализирана полицейска подготовка в Пазарджик и ДАНС, Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергия и Националният център по радиобиология и радиационна защита.

Реализирането на Програмата ”Втора линия на защита” (Second Line of Defense – SLD) стартира през 2009 г., в изпълнение на Меморандума за разбирателство между МВР на Република България и Департамента по енергетика на САЩ за сътрудничество в предотвратяването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали, подписан на 17 юни 2008 г. във Вашингтон. 

Целта е изграждане на система за ефективен контрол върху движението на ядрени и други радиоактивни материали през държавните граници на България. Дарението включва 19 уреда за разпознаване на радиоактивни изотопи, предназначени за шест български институции, на обща стойност 400 000 щатски долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във