Параграф22 Weekly

§22 Новини

Дават още милиони за посрещане на бежанците

Около 35 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за справяне с бежанския натиск, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след днешното заседание на кабинета. На него министрите приеха допълнителни мерки при засилен миграционен натиск, в което написване са се включили и експерти от финансовото министерство. Планът за справяне с бежанския проблем, който действаше до края на март, включваше 33 мерки и 129 дейности. От тях обаче са отпаднали шест дейсноти, като назначаване на допълнително гранични полицаи, изграждане на център за настаняване на бежанци в село Телиш, назначаване на допълнително служители към Държавната агенция за бежанците, провеждането на изнесени заседания на Министерския съвет и други.


Парите за новите мерки ще дойдат от преструктуриране на бюджетите на отговорните за справяне с проблема министерства. Те обаче ще бъдат платени на изпълнителите, едва след като бъдат завършени конкретните дейности. "Предварително няма да отпускаме средства", увери вътрешният министър.


Продължава и изграждането на телената ограда на границата с Турция, посочи Йовчев. Той обаче не пожела да отговори колко точно ще струва изграждането на съоръжението, за което трябва да бъдат похарчени няколко милиона. Преди месеци именно парите станаха повод за скандал, след като стана ясно, че и фирмата-изпълнител е надписала материали за изграждането на съоръжението.


В крайна сметка обаче проверка на Главният инспекторат към Министерския съвет установи, че става въпрос за опит за злоупотреба, но пари така и не са били похарчени. Сега вътрешният министър не пожела да се ангажира и със срок, в които оградата трябва да стане факт, тъй като по думите му това зависи от метеорологичните условия в страната. Съоръжението обаче е изключително важно за страната ни, тъй като ще позволи на 700 полицаи, които сега са командировани на границата ни с Турция, да се върнат обратно по места.


Като част от плана за действие по отношение на бежанците Йовчев обяви, че предстои да бъде подписано споразумение за сътрудничество между България-Турция, както и да бъде изграден тристранен център между двете страни и Гърция.


Вътрешният министър оцени високо работата на българските служби за справяне с бежанския натиск през последната една година. Според него страната ни е направила всичко необходимо, за да овладее кризата и да гарантира сигурността на българските граждани.


Освен това Цветлин Йовчев увери, че вече се работи по изграждането на интеграционна стратегия, която да бъде пусната за обсъждане до месец. Предвижда се в нея да залегнат мерки, свързани с обучението на бежанците на български език, тяхната преквалификация, децентрализация. Ще се направи и опит да бъде променена цялостно и трайно тяхната култура и възприятие, така че след края на изпълнението на стратегията, тези хора да не се върнат към стария си начин на живот.


Йовчев допълни, че месечно у нас влизат около 170 души. Това са предивмо икономически емигранти от Близкия изток и Африка. По думите му много по-висока е бройката на бежанците, които всеки месец се извеждат от страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във