Параграф22 Daily

§22 Новини

ДБ предлага временна комисия за промени в Конституцията

"Демократична България" (ДБ) е внесла предложение за създаването на временна парламентарна комисия, в която всички политически сили в Народното събрание да изложат своите виждания за промени в Конституцията. Целта е да се проведе широк, публичен дебат по темата, както и да се събере необходимото конституционно мнозинство за "крачка напред" в тази посока. Това обяви на брифинг Христо Иванов.

Според него намирането на консенсус е важно да се случи преди избора на новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Така ще се отговори на дългогодишните препоръки на Венецианската комисия, Европейската комисия и на Европейския съд по правата на човека за това в съдийската колегия да има голямо мнозинство членове, избрани от съдии. Иванов каза, че в прокурорската колегия следва да се гарантира, че ще има представители, които "не са в ситуация на кариерна зависимост от главния прокурор", за да има възможност за отчетност на следващия главен прокурор. "Ние ще потърсим контакт с всички политически сили, за да ги запознаем какви са нашите намерения", увери той.

Председателят на ПГ на ДБ коментира и отношението на управляващото мнозинство към настоящия главен прокурор Иван Гешев. Той смята, че обвинител номер едно "много обича да говори за независимостта на съдебната власт", прикривайки се под нормата за независимост, която се дължи на съда. Иванов е категоричен, че препоръките са за отчетност и търсене на отговорност на главния прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във