Параграф22 Daily

§22 Новини

ДЕА: Споделената отговорност е наш водещ принцип

През втория ден от посещението си в САЩ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе срещи с ключови за България партньорски служби - Федералното бюро за разследване (ФБР) и Службата за борба с наркотиците (ДЕА). По време на срещите бяха обсъдени аспекти на противодействието на международния тероризъм и наркотрафик, свързаните с тях дейности на организираната престъпност.

Коментирани бяха и конкретни последващи стъпки в двустранното сътрудничество - обучение в България и САЩ на правоохранителни служители, обмен на успешни практики по противодействието на насилствения радикализъм. "Споделената отговорност е наш водещ принцип в работата - ако вие имате сигурност, и ние имаме сигурност", споделиха представителите на ДЕА. Беше обърнато специално внимание на усилията, които България полага в областта на граничната сигурност и противодействието на феномена "чуждестранни бойци". По време на срещите  вицепремиер Бъчварова запозна американските партньори с конкретните мерки по охраната на българската граница, подчертавайки ролята на България като външна граница на ЕС.

По-късно през деня вицепремиерът Бъчварова проведе срещи с помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд и с координатора на Държавния департамент по въпросите на контратероризм Тина Кайданау. По време на разговора с Кайданау бяха препотвърдени високите нива на сътрудничество между българските и американските контратерористични звена. Беше изявена готовност за съвместно двустранно сътрудничество по конкретни въпроси, както и за разширяване не многостранното сътрудничество в рамките на Глобалния контратерористичен форум.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във