Параграф22 Daily

§22 Новини

Дебатът за промени в Конституцията върви зле, защото не успяваме с принципните въпроси, твърди Христо Иванов

Това какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание, не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зле, защото не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси. Това каза пред журналисти Христо Иванов, министър на правосъдието, след откриването на Втория форум за правосъдие и права на човека, който се провежда в София.

Министър Иванов поясни, че не би се ангажирал да поставя оценка за работата на Висшия съдебен съвет. "Тя би следвала да се поставя от тези, които имат представители във ВСС - магистратите и парламента. Въпросът е институциите, които са излъчили представители там, да дават оценка, защото тя е меродавна. Именно на база на тези оценки трябва да се взима решение за съдбата за един или друг състав на ВСС. Механичната смяна на едни членове с други не е индикация за подобряване на ситуацията в страната", посочи министър Иванов.

По думите му съдебната реформа в България може да бъде извършена само с конкретни действия в правилната посока. "ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим за предсрочно прекратяване на мандата му, това ще стане с решение на Народното събрание, с което се приемат едни или други промени в Конституцията", допълни министър Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във