Параграф22 Daily

§22 Новини

Дейвид Камерън очаква нахлуване на джихадисти и в Англия

Премиер-министърът на Съединеното кралство Дейвид Камерън е заявил официално, что сунитските джихадисти - воюващи в момента в Ирак, планират да нападнат скоро и самата Великобритания. За тази  метафора на премиера съобщава с трепет иначе сдържаната английска информационна агенция Reuters.


"Не съм съгласен с тези хора, които мислят, че случващото се в Ирак няма никакво отношение към нас и че то няма да ни повлияе, заявил Камерън пред депутатите от Парламента. Исламистите, завоюващи все нови и нови територии в Ирак, планират да нападнат и тук, да нахлуят във Великобритания", допълнил той.


Освен това Дейвид Камерън е посочил, че в момента близо 400 британски бойци воюват в Ирак на страната на радикалната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта”. „Британските бойци, които се завръщат у нас от Ирак представляват най-голямата опасност, по-голяма даже от тези, които се завръщат от Сирия и Афганистан”, заключил премиерът.


На този черен фон - изискващ незабавно вкарване на флота в Темза и национална мобилизация, има и лъч надежда. Китайският юан и британският паунд ще се обменят пряко занапред, без посредничеството на щатския долар както е сега при използване на кръстосани валутни курсове, съобщи бизнес информационната агенция Bloomberg.


"Това е важна крачка напред в укрепване на двустранните търговско-икономически връзки между Китай и Великобритания", се отбелязва и в официален прес-релийз на Народната банка на Китай, която ще направи по-ниски транзакционните разходи при валутни операции между двете страни. Така паундът става петата чужда валута, директно търгуваща се на борсите в Шанхай. Другите четири са австралийския и новозеландския долари, японската йена и доларът на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във