Параграф22 Daily

§22 Новини

Декларацията за имотите като антидекларация

Ново откритие в цялата история с апартаментите: оказа се, че КПКОНПИ сама е опорочила това, което трябва да проверява. Институцията сама е дала абсурдно указание на най-високопоставените политици: че може да не попълват в декларациите си застроената разгърната площ, в която влизат тераси, тавани и ателиета. Това компрометира целия процес по деклариране на имуществото и превръща декларациите в априори неверни. Откритието е на вестник „Сега“. Медията обръща внимание и на това, че никой от политиците, за чиито недекларирани квадратни метри беше написано, не се защити с аргумента, че в КПКОНПИ практически са го насърчили да укрие информация, уточнява и Свободна Европа.

Навеси за събаряне, глоби за плащане

Малко е изморително, да, но и другите основни новини са пак за терасите. И по-точно за тераса № 1 – тази на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Оказа се, че на нея има два незаконни навеса, които трябва да бъдат премахнати. Съобщението е на община „Слатина“. Другата новина за същата тераса беше основна само до снощи, тъй като гласеше, че по данни на общината Георгиев е собственик на терасата и, следователно, е трябвало да я декларира. Но ето че вече знаем и това, с което започнахме няколко реда по-нагоре – че тъкмо КПКОНПИ е освободила деклараторите от необходимостта да декларират в пълнота имуществото си.

А сега бърз поглед към Къща за гости № 1

– тази, за която се твърди, че е на Александър Манолев, бившият зам.-министър на икономиката. Проблемът с къщата беше в това, че тя е построена с помощта на европейски пари, но не се използва по предназначение, а като частна вила. В този случай общинските власти явно не са от помощ или поне така твърди говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова – че община Сандански не оказва съдействие и не предава документите, които разследващите органи са искали. Александър Манолев вече е разпитан. Помните, че главният прокурор нареди да се проверят всички къщи за гости. По данни на „Медиапул“ Европейската комисия е наказала България с около 13 млн. евро санкция заради нередности с къщите за гости.

Сеч в Бистрица, протест пред СЕМ

В Бистрица е извършена незаконна сеч на бял бор, а извършител е футболният клуб, в който премиерът Борисов е ветеран-състезател. Информацията за изсичането на дърветата дойде преди седмица от вестник „Сега“ и сега е допълнена от администрацията на столичния район Панчарево. Става дума за дървета, които са се намирали около стадиона в Бистрица. Местните предполагат, че на тяхно място може да се издигне трибуна за зрителите на мачовете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във