Параграф22 Daily

§22 Новини

Делата във ВАС започват да се "забързват"

Разглеждането на делата пред Върховния административен съд започва да се забързва. И има шанс досегашната практика съдебните заседания да се насрочват за след две години, че и повече, най-накрая да остане в историята.

"Наблюдава се тенденция за насрочване на по-ранни дати на делата за разглеждане във ВАС. Досега имаше дела, насрочени за след повече от 2 години поради свръхнатовареност на съдиите от върховния съд, които разглеждат около от 16 000 дела годишно", отчетоха на 8 август т.г. от Върховния административен съд.

Сред основните причини за това "забързване" се сочат промените в Административнопроцесуалния кодекс от януари тази година, както и преразпределението на делата по материя между отделенията вътре във самия ВАС.

Натоварването на магистратите обаче си остава огромно: общо 9900 дела са свършили съдиите от Върховния административен съд за първите шест месеца на 2019 година, сочат отчетите. Това е с 1023 дела повече в сравнение със същия период на миналата година. А броят на новообразуваните дела за първото шестмесечие във ВАС е общо 7855.

Facebook logo
Бъдете с нас и във