Параграф22 Daily

§22 Новини

Делата за корупция стават приоритет на прокуратурата в Бургас

Делата за корупционни престъпления стават приоритет за държавното обвинение в Бургас. Това заяви апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, цитиран от БНР. Решението прокуратурата да се концентрира върху тези дела е заради слабите резултати. Данните от годишния доклад на бургаската прокуратура показали, че за миналата година при 338 наблюдавани дела, само 41 са внесени в съда, по тях шестима подсъдими са оправдани, а 20 са осъдени.

"Всички знаят, че през последните четири, пет години влязоха в сила оправдателни присъди по обвинения срещу почти всички кметове, дела, които водихме и в Ямбол, и в Сливен, и в Бургас и то по обвинение за корупционни престъпления.Основната причина за оправдателните присъди, е че не се доказва субективната страна като умисъл, специална цел и намерение за облаги при извършените престъпления", каза още Любомир Петров.

В Бургас бяха гледани по-голяма част от делата срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, но по всички той е оправдаван от Върховния касационен съд и сега на свой ред завежда дела срещу държавата.

"По принцип корупционните престъпления за доказване са много трудни. Те са едни неща, които стават на четири очи – началник – подчинен, може да има и хоризонтална връзка и е много трудно да се докаже субективната страна", обясни прокурор Петров.

По инициатива на Апелативната прокуратура в Бургас, за първи път се провежда среща между ръководителите на окръжните прокуратури в региона, директорите на ДАНС и полицейските управления, както и органите на досъдебното производство по дела за корупция. Целта е да се набележат мерки за подобряване на резултатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във