Параграф22 Daily

§22 Новини

Дело за милиони срещу болница Св. Екатерина

Между 2.1 и 2.2 млн. евро ще се наложи да плати болницата Св. Екатерина, в случай че загуби делото за доставената й апаратура, която остана неизплатена след едностранното прекратяване на договора от страна на лечебното заведение, съобщи директорът на болничното заведение Генчо Начев. Той се надява обаче, че решението на съда ще бъде в полза на болницата. Досега Св. Екатерина е спечелила делата на първа и втора инстанция. Предстои идния понеделник Върховният касационен съд да се произнесе окончателно по спора.Два милиона евро е доста сериозна сума и не ми се мисли какво бихме правили, ако загубим делото, каза Начев.


Апаратурата е закупена през 2005 година без процедура по Закона за обществените поръчки. По думите на Начев, договорът, подписан от тогавашното ръководство на болницата, е бил изключително заробващ, поради което още след първите месеци болницата е спряла да изпраща вноските по изплащане на апаратурата.


Според условията на прекратения вече договор болница Св. Екатерина е трябвало да изплаща по около 60 хиляди евро на месец в рамките на пет години. 200 хиляди евро са били изплатени под формата на първоначална вноска. Така общата дължима сума възлиза на 3,6 милиона евро, от които са изплатени едва 1.5 милиона. Фактурната стойност, на която е получена апаратурата обаче, е едва 750 хиляди евро.


Според Начев от работата на апарата болницата не може да спечели парите, необходими за изплащането му. Имайте предвид, че средната сума, която се получава за изследване на пациенти, за които изследвания плащат сами или касата плаща за тях, е между 10 и 12 хиляди лева, заяви той.


Освен че не генерирал достатъчно приходи, апаратът излизал скъпо на болницата и откъм поддръжка. До момента за ремонтирането му са похарчени над 400 хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във