Параграф22 Daily

§22 Новини

Дело за реституция ще стигне до Страсбург

Фабриката на Величко Тодоров е построена през 1928 г. по проект на арх. Георги Фингов. Непокътнатата й фасада обаче не убеди нито вещите лица, нито градския съд в автентичността й. Единствено прокуратурата разкри истината, пише "Сега".

Дело за собствеността на фабрика в София се превърна в емблема за това колко непрофесионализъм и корупция съпътстват реституцията.

През 1993 г. наследниците на Величко Тодоров започват процедура по връщане на фабриката му, построена през 1928 г. в индустриалния квартал на София. Те пазят целия му архив, разполагат с протоколи, планове, скици и разрешения от най-различни институции, в които имотът е описан подробно. Столичната община връща сградите на правоприемниците им, а теренът, който е общински, им бива продаден. По-късно се появява приватизатор, който предявява претенции към имота. Софийският районен съд оставя фабриката на наследниците на Тодоров. 20 години след като са си върнали собствеността обаче, Софийският градски съд (СГС) им отнема и земята, и постройките върху нея с аргумента, че те никога не са били общински, а са на съседния бивш хладилен завод, вече приватизиран. Върховният съд отказва да гледа жалбата на наследниците.

Тодорови губят имота заради инвентарна книга на хладилния завод, която се появява мистериозно по делото през 2012 г., а след това също така мистериозно изчезва. Въз основа на нея обаче СГС отнема имота от собствениците. Тодорови подават жалба в прокуратурата, че доказателството е изфабрикувано. Според тях архивите на данъчните и общинските служби показват, че спорният имот никога не е бил записван в инвентарните книги на бившия хладилен завод. Затова появата на документа предизвиква съмнения - в него няма нито дати на заприходяването на постройките на дядо им, нито подписи, няма брой на страниците, липсват адреси. СГС обаче го приема за достоверен.

Прокуратурата първоначално отказва да се занимава със случая, но след жалба пред горната инстанция усърдно търси книгата. Не успява да я намери и затова отказва да образува наказателно производство, тъй като документно престъпление не може да се докаже без наличие на преправения документ.

Прокурор от Софийската районна прокуратура обаче старателно проучва случая, разпитва неколкократно всички експерти, участвали в делото през годините, и установява много интересни факти. Той получава данни от вещото лице, изготвило счетоводната експертиза, че инвентарната книга не е водена хронологично, което означава, че е много вероятно да е подправена. Най-интересното е, че прокурорът назначава техническа експертиза, която установява, че всички сгради, намиращи се в реституирания имот към 1992 г., са били същите, съществували при национализацията. С точно обратния аргумент градският съд отнема фабриката от собствениците й.

Прокурорското постановление за отказ реално представлява обстойно разследване на казуса и в него лъсва начинът, по който собствениците са изгубили имота си. Това обаче едва ли ще им помогне да възобновят делото за собствеността си и очевидно единственият им изход е да съдят държавата в Страсбург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във