Параграф22 Weekly

§22 Новини

Делото "Костинброд" насрочено за 11 юни

Делото за аферата "Костинброд" е насрочено за 11 юни. Съдия Ани Захариева от Софийския градски съд е определила датата в края на миналата седмица, научи "Правен свят". Скандалът с надпечатани около 350 000 бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд избухна на 11 май 2013 г. - в деня на размисъл, точно преди парламентарния вот.


След продължило няколко месеца разследване, единственият обвиняем се оказа Росен Желязков - бивш главен секретар на Министерския съвет.


Прокуратурата го обвини в престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Според обвинението, в периода от 27 април до 12 май 2013 г. Желязков не изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на печатница"Мултипринт" ООД в Костинброд.


Делото влезе в съда в края на миналата година, но през януари съдия Ани Захариева го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения - не беше описано в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения на Желязков, чрез което се твърди, че той е осъществил престъплението по служба (чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК). Не била описана и целта, с която бившият главен секретар на МС е действал и насоките на целената от него облага, доколкото основният състав на престъплението по чл. 282 НК предвижда и това. Отделно бяха описани и други противоречия, но с всичко това прокуратурата не бе съгласна и протестира пред САС връщането на делото.


САС, обаче, не само потвърди определението на СГС, но дори откри и други нарушения. Например - липса на конкретика на обвинението по почти всички признаци от състава по чл. 282, ал. 1 НК, а именно "по отношение на съдържанието на претендираното недлъжностносъобразно поведение, преследваната цел и получената облага".


В началото на април главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че обвинителният акт срещу Желязков отново е в съда, вече коригиран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във