Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото ”Костинброд” започна по съкратена процедура

В Софийския градски съд започна делото за бюлетините, открити в печатница в Костинброд в деня преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г.


В началото на съдебното заседание защитата на подсъдимия Росен Желязков - бивш главен секретар на Министерския съвет, поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата за изчистване на процесуални грешки. Съдът остави без уважение искането.


Делото ще се води по съкратената процедура без признаване на вина и ще завърши, след като бъдат разпитани само част от свидетелите - 11.


В началото на годината магистратите върнаха обвинителния акт на прокуратурата заради нарушения. Тогава съдиите обявиха, че прокуратурата не е дала отговор на основния въпрос - защо все пак са били отпечатани хилядите бюлетини в Костинброд. През април главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че обвинителният акт отново е в съда, вече коригиран.


Скандалът "Костинброд" гръмна на 11 май миналата година - в деня за размисъл преди изборите. При акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с Министерския съвет.


Манипулация на изборите обаче не беше доказана, единствено бе обвинен Росен Желязков, който според прокуратурата не е упражнил контрол върху своите подчинение, работили по договора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във