Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото "КТБ" започва в Софийски градски съд

Делото "КТБ" стартира утре в Софийски градски съд след многогодишно разследване. Процесът се води срещу банкера Цветан Василев и организирана престъпна група.

През 2017 г. ексбанкерът беше обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на милиарди левове от касата на КТБ, определено от обвинението като "касова липса". Обвинителния акт на прокуратурата съдържа около 15 000 страници.

Според прокуратурата общата щета от аферата "КТБ" възлиза на 2.5 млрд. лева, които са присвоени от престъпната група на укриващия се в Сърбия Цветан Василев. Извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Василев, според разследващите, има между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева, които са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета, твърди обвинението.

В самото резюме на прокуратурата се обобщава, че цялата "обществена вреда" от източването на КТБ е в размер на 3.9 млрд. лева.

Както е известно, на 10 август 2022 г. Цветан Василев написа сайта си, че червената бюлетина, издадена срещу него от българската прокуратура през 2014 г. е отменена. Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол го уведомила, че отменя червената бюлетина. Комисията за контрол на досиетата е установила, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във