Параграф22 Weekly

§22 Новини

Делото срещу Цветан Цветанов отложено за 13 май

Адвокат Менко Менков отправи процесуални искания по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Защитата поиска повторен разпит на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев.Съдът не уважи искането за налагане на повторен разпит на Калин Георгиев. Пред журналисти Менко Менков, посочи: "Става въпрос за разграничаване на периодите в разпита на Калин Георгиев, но аз считам, че това е напълно изяснено" . За по-голяма сигурност, исках да бъде разпитан за едно изречение, което по моя преценка не е записано в протокола - за разликата между двете групи подслушвания, допълни защитата на Цветанов. Според Менков - по същество, това няма кой знае какво значение.


Съдът прие останалите искания на адвокат Менков. Защитникът поиска Орлин Тодоров да бъде допуснат като свидетел и да се изясни дали е познавал Цветанов и какви са били отношенията му с него. Съдът прие също и искането на Менков за справка от Окръжен съд - Велико Търново за досъдебното производство срещу Орлин Тодоров, от 2009 г. Защитата посочи, да бъдат изискани на всички документи от предварителната проверка по досъдебното производство, всички протоколи от извършените процесуално-следствени действия, за да стане ясно защо са искали СРС-та, които по закон се използват, когато няма как да се докаже престъплението.


Съдът уважи и искането на Менков за справка от Министерски съвет и Министерство на вътрешните работи до края на 2010 година относно това, дали е отсъствал Цветанов, кога е отсъствал, ползвал ли е платен отпуск, отпуск по болест и кой го е замествал през това време.


Прокурорът отправи искане за справка от Държавната агенция за технически контрол за неразрешените специални разузнавателни средства относно това - по дадено разрешение за СРС, дали комуникаторите са били заявили използване на други служби.


Свидетелят Цветан Иванов, който се очакваше да бъде разпита на заседанието не се яви. Постъпила е информация за това, че Иванов е обяснил неявяването с престой в болница поради хипертонична криза. Тъй като няма доказателства за уважителни причини, съдът определи Иванов да бъде доведен принудително за следващото заседание, което ще се проведе на 13 май 2014 година от 9.30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във