Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото срещу кмета на Карлово отива в Специализираната прокуратура

Делото срещу кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов за присвояване на близо 27 хиляди лева в качеството му на длъжностно лице, което трябваше да се гледа за трети път от Пловдивския районен съд, бе прекратено и изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресслужбата на съда. То беше разпределено на друг състав на районния съд в Пловдив, след като окръжните магистрати отмениха присъдата на карловския градоначалник през декември, миналата година.

Д-р Кабаиванов имаше постановена 3-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок. Парите, за които беше обвинен карловският кмет, били от проекта за изграждане на Пречиствателна станция в подбалканския град. С присъдата на районния съд под тепетата Кабаиванов беше лишен и от правото да заема обществена длъжност за срок от 4 години. Според окръжните магистрати в Пловдив обаче на първа инстанция са допуснати съществени процесуални нарушения.

Процесът срещу карловския градоначалник трябваше да започне отначало за трети път, след като веднъж вече бе гледано в Карловския районен съд, откъдето всички съдии си дадоха отвод. Тогава делото беше изпратено в Пловдив и завърши с присъда, но тя бе отменена.

Днес от Районния съд в Пловдив са преценили, че обвинението срещу д-р Кабаиванов е от компетенцията на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд, тъй като той е обвинен в качеството си на длъжностно лице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във